Σε περικοπές σχεδόν 12.000 θέσεων εργασίας και πωλήσεις εμπορικών σημάτων της προχωρεί η Βayer, αποσκοπώντας να αντισταθμίσει τις απώλειες στην τιμή της μετοχής της.

Η πτώση αυτή, που φθάνει το 35% από τις αρχές της χρονιάς, σχετίζεται άμεσα με τον αντίκτυπο από την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto. Η τελευταία κρίθηκε σε πρώτο βαθμό ένοχη για την καρκινοπάθεια κηπουρού από τη χρήση του φυτοφαρμάκου της Roundup.

Επιπλέον, εκκρεμοδικούν ακόμη 9.000 αγωγές εις βάρος της Monanto για το Roundup. Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών της Bayer απέκτησε πέρυσι τη Monsanto, καταβάλλοντας τίμημα 63 δισ. δολαρίων. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στη σύγχρονη ιστορία.

Πέραν της μείωσης του εργατικού δυναμικού, η Bayer εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης εμπορικών σημάτων της όπως είναι τα αντηλιακά Coppertone και τα προϊόντα περιποίησης ποδιών Dr. Scholl. Τα σήματα αυτά είχε εξαγοράσει από την αμερικανική φαρμακευτική Merck το 2014 αντί 14 δισ. δολαρίων.

Επιπροσθέτως, η Bayer θα αυτονομήσει τον βραχίονα προϊόντων για τη φροντίδα και την περίθαλψη των ζώων, όπως αποπαρασιτικά για γάτες και σκύλους και κτηνιατρικά σκευάσματα για εκτρεφόμενα ζώα. Η θυγατρική, που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη διεθνώς. Εάν πουληθεί, το τίμημα θα μπορούσε να φθάσει τα 6-7 δισ. ευρώ, εκτιμούν αναλυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη στην αγορά κτηνιατρικών σκευασμάτων παρατηρείται συσπείρωση δυνάμεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Eli Lilly εισήγαγαν επιτυχώς στο χρηματιστήριο τις αντίστοιχες μονάδες τους ως αυτόνομες.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, δέχεται έντονες πιέσεις για να ανορθώσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας, που καταβαραθρώθηκε λόγω Monsanto. Προσβλέποντας στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και να τους πείσει να αγοράσουν και πάλι μετοχές της Bayer, ο επικεφαλής της θα κάνει σχεδόν 12.000 απολύσεις επί συνόλου 118.200 εργαζομένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μισές περικοπές πιθανώς θα αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ οι υπόλοιπες εντοπίζονται στις δραστηριότητες παραγωγής σπόρων, παρασκευής φαρμάκων και σκευασμάτων που δίδονται χωρίς συνταγή.

Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση