Μία πρωτοποριακή ψηφιακή καινοτομία, χρηστική για τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και καπνιστές, πρόκειται να παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης του Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις ομάδες εργασίας της ΕΠΕ, την ερχόμενη Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για τον ψηφιακό πνευμονολόγο, που επί της ουσίας θα είναι μία ιστοσελίδα, με ηλεκτρονική διεύθυνση psifiakospneumonologos.gr, η οποία θα στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα συνηθέστερα νοσήματα του αναπνευστικού, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και το βρογχικό άσθμα. Ενημέρωση θα υπάρχει και για την διακοπή του καπνίσματος. Η ιστοσελίδα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το νόσημα, και μέσω ερωτήσεων ασθενών, λαμβάνονται χρηστικές επιστημονικές απαντήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί μέσω μιας πολύ φιλικής και εύκολης ως προς τη χρήση ιατρικής ιστοσελίδας και να λάβει σημαντικές πληροφορίες με σύντομες και στοχευμένες απαντήσεις.

Η ιστοσελίδα είναι δωρεάν και δεν απαιτείται συνδρομή

Η ιστοσελίδα είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους, χωρίς να απαιτείται κάποια συνδρομή ή προεγγραφή. Για παράδειγμα, ο ψηφιακός πνευμονολόγος ως ο ειδικός γιατρός του αναπνευστικού απαντά σε ερωτήσεις όπως τι είναι η νόσος ΧΑΠ; Ποια τα κύρια αίτια και συμπτώματα της νόσου; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω; Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ; Τι είναι το βρογχικό άσθμα; Γιατί έχω δύσπνοια και ποιες είναι η δραστηριότητες ή οι καταστάσεις που την επιδεινώνουν; Υπάρχει θεραπεία, και αν ναι ποια είναι αυτή; Όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος οι ειδικοί θα απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τις συνέπειες της καπνιστικής έξης στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος κυρίως στα μικρά παιδιά και τις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Γιατί είναι δύσκολο να διακόψουμε το κάπνισμα; Που μπορούμε να απευθυνθούμε; Υπάρχει θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε οριστικά από τον καπνό και κερδίσουμε την καθαρή ανάσα μας;

Τα οφέλη για τον πολίτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Ψηφιακός Πνευμονολόγος έχει ως επίκεντρο τον πολίτη, ο οποίος αναζητά εξατομικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την κλινική εξέταση ή την μοναδική σχέση ιατρού-ασθενή, η οποία χτίζεται μέσω της διαπροσωπικής επαφής και εμπιστοσύνης. Είναι όμως μια μοναδική ευκαιρία μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων να δοθεί η δυνατότητα στον χρήστη από οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί σωστά και γρήγορα, έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στην ατέρμονη αναζήτηση του κατάλληλου επαγγελματία υγείας με κόστος την πιθανή επιβάρυνση της ίδιας του της υγείας. Επιπρόσθετα, φαινόμενα πολυφαρμακίας ή άσκοπων ιατρικών εξετάσεων με ιδιαίτερη οικονομική αλλά κυρίως ψυχολογική επιβάρυνση θα περιοριστούν σημαντικά, αφού ο ενημερωμένος πολίτης θα γνωρίζει ότι ο πνευμονολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατρός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για την θωράκιση των πνευμόνων του.