Και τον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζει επίσημα πια το υπουργείο Υγείας προκειμένου εάν κριθεί απαραίτητο να μεταφερθούν ασθενείς τόσο με covid όσο και με άλλα νοσήματα. Άλλωστε ήδη το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο με 443 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ και είναι πιθανό εάν συνεχισθεί η αυξητική τάση, να αξιοποιηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές.

epitaxi klinikon

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της προσδιορίζει επ’ ακριβώς τις αμοιβές για τις ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύσουν περιστατικά covid εάν χρειασθεί καθώς και για τα απλά περιστατικά. Στην απόφαση προβλέπεται και η διάθεση του 40% των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορούν να νοσηλευθούν πάσχοντες από κορονοϊό.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι αμοιβές των ιδιωτικών κλινικών θα είναι προσαυξημένες σε σχέση με τα όσα καταβάλει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, με τον συντελεστή́ μισθολογικού́ κόστους 2,09.

Οι νοσηλείες non – covid

Πάντως στην περίπτωση που χρειασθεί να μεταφερθούν ασθενείς από το ΕΣΥ που πάσχουν από άλλα νοσήματα σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να ελευθερωθούν τα δημόσια νοσοκομεία για ασθενείς με κορονοϊό, οι νοσηλευόμενοι δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές, συμμετοχές επί των νοσηλίων, διαφορά́ θέσης νοσηλείας και κάθε άλλη δαπάνη.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Πάντως οι ιδιωτικές κλινικές που θα χρειασθεί εκτάκτως λόγω υγειονομικής κρίσης να νοσηλεύσουν ασθενείς είτε με κορονοϊό είτε με άλλα νοσήματα, δεν θα καταβάλλουν clawback (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης), αλλά ούτε και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) όπως γίνεται με τις υπόλοιπες νοσηλείες.

Τέλος η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές ισχύει έως 28.2.2021.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά όλη την απόφαση

ΚΥΑ αποζημίωση κλινών ιδιωτών παρόχων

Πηγή ethnos.gr