Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, απέστειλαν οι τρεις ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και Pharma Innovation Forum.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που εκτός από την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διασφαλίζει εύλογη προβλεψιμότητα στο χώρο του φαρμάκου αποτρέποντας την εξόντωση των εταιρειών του κλάδου.

Αφορμή για το νέο «σήμα κινδύνου» από τη φαρμακοβιομηχανία έγινε η τροπολογία για την είσπραξη των παλαιών υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) για τα έτη 2006-2008. Όμως, οι εταιρείες του κλάδου θέτουν ένα συνολικότερο πλαίσιο, με αιχμή την ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη και το δυσθεώρητο clawback. Οι εκτιμήσεις για το πού θα φτάσουν οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2019 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξουν νέα επίπεδα ρεκόρ, κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PhRMA επισημαίνουν ότι μετά το νέο σύστημα τιμολόγησης, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογής και ενός νέου μοντέλου ασφαλιστικής αποζημίωσης. Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του νέου συστήματος στη δαπάνη δεν έχουν επακριβώς υπολογιστεί, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η επιβάρυνση θα είναι σημαντική, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του α΄ τριμήνου 2019 υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στο εξωνοσοκομειακό (+~15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό clawback σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Επίσης, η δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων, εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει περίπου 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική αναφορά στη Βουλή (93 εκατ. ευρώ για το α΄ τετράμηνο 2019). Το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 240 εκατ. ευρώ.

«Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία για το 2019 θα ξεπεράσουν τα €1,8 δισ. (!!!), ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ως δεύτερο ζήτημα, ο κλάδος θέτει τις καθυστερήσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA). «Κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες HTA-διαπραγμάτευσης, των ανεξέλεγκτων επιβαρύνσεων, της έλλειψης προβλεψιμότητας και της αδυναμίας πλήρους εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση της ένταξης των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης έχει σαν αποτέλεσμα οι μεν ασθενείς να στερούνται την πρόσβαση σε οικονομικότερες θεραπείες και το δε σύστημα να απεμπολεί τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων».

Τελευταία έκπληξη για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελεί η απαίτηση της εξόφλησης εκκρεμούς rebate για τα έτη 2006-2008, ύψους 200 εκατ. ευρώ. «Τονίζουμε ότι στην πράξη δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα: τα ποσά επιστροφών υπέρ του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων για τα έτη 2006, 2007 και 2008 δεν οφείλονται, διότι ακυρώθηκαν με σειρά 24 αποφάσεων του ΣτΕ. Εν συνεχεία, ο νόμος καταργήθηκε, αντικαταστάθηκε με νέο το 2008, ο οποίος και πάλι καταργήθηκε οριστικά το 2011. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, να ανακαλύπτονται δήθεν οφειλές των επιχειρήσεων και να επιβάλλονται αναδρομικά 13 χρόνια μετά. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα επιχειρηματικά χρονικά;» αναφέρουν στην επιστολή και προσθέτουν ότι τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί πολλαπλώς:

 • μέσω του κουρέματος, στο πλαίσιο του PSI, των κρατικών ομολόγων με τα οποία πληρώθηκαν υποχρεωτικά οι εταιρείες για χρέη των νοσοκομείων από την προμήθεια φαρμάκων
 • μέσω του τέλους εισόδου στη θετική λίστα 4% που εφαρμόστηκε από το 2011
 • μέσω τεράστιων δυσβάστακτων μειώσεων τιμών κυρίως των παλαιότερων φαρμάκων
 • μέσω των υπέρογκων rebate και clawback.
 • Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των εν λόγω επιβαρύνσεων στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη χώρα μας το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει το 35%.

Εύκολος στόχος ο φαρμακευτικός κλάδος

«Αντί λοιπόν να ληφθούν υπόψη οι επανειλημμένες κραυγές αγωνίας που εκπέμπει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και να γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2018, όπου έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη στον πληθυσμό της χώρας, οδηγούμαστε σε νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ» τονίζουν ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PhRMA. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υποχρεωτικές επιστροφές 1,8 δισ. ευρώ για το 2019, τότε με «μαθηματική ακρίβεια» ο κλάδος θα οδηγηθεί:

 • στην εξόντωση αρκετών και την αποδυνάμωση όλων των εταιρειών του κλάδου,
 • στην αποτροπή της εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα που τόσο τα έχουν ανάγκη οι ασθενείς,
 • στην απόσυρση άμεσα μιας σειράς καθιερωμένων φαρμακευτικών θεραπειών στη χώρα που θα μπορούσαν να αγγίξουν και τους 1.000 κωδικούς ΕΟΦ
 • στην σημαντική αποεπένδυση στον κλάδο με την αποδυνάμωση κάθε προσπάθειας προσέλκυσης κλινικών μελετών και την υπονόμευση στην πράξη, κάθε
 • πενδυτικής προσπάθειας από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.
 • στην απώλεια έως και 2.500 θέσεων εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου.

«Δυστυχώς», συνεχίζει η επιστολή, «οι συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς και για τη Δημόσια Υγεία, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, θα είναι οδυνηρές. Πλέον όλων των παραπάνω, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Δυστυχώς ο φαρμακευτικός κλάδος παραμένει πάντα ο εύκολος στόχος. Ένας κλάδος που εργάζεται με επίκεντρο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία, που απασχολεί πάνω από 14,4 χιλ. άτομα, το 60,5% των οποίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που συνεισφέρει 3,4% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, που αποτελεί σημαντική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας (οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αντιστοιχούν στο 4,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2018) και που αποτελεί κινητήριο μοχλό επένδυσης για Έρευνα και Ανάπτυξη (8% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα). Ένας κλάδος που αποτελεί πυλώνα χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας όλα τα χρόνια της κρίσης, καθώς καλύπτει την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και έχει στηρίξει τη Δημόσια Υγεία μέσω υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) με 5,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2012-2018».

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και το Pharma Innovation Forum καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί την προσφορά του κλάδου στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία και ζητούν:

 • Τον άμεσο εξορθολογισμό της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας.
 • Τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη επιχειρηματική προβλεψιμότητα και η φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ό,τι της αναλογεί.