επιβαρύνσεις φάρμακα Αν γίνει δεκτό αίτημα που κατέθεσαν οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται να βγούν από τη θετική λίστα αποζημίωσης 700 δημοφιλή φάρμακα τα οποία και θα επιβαρύνονται εξολοκλήρου οι ασθενείς.

Αίτημα προς τον ΕΟΦ κατέθεσαν οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου 700 δημοφιλή φάρμακα να βγουν από λίστα με τα αποζημιούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα και να ενταχθούν στη λίστα φαρμάκων, που περιλαμβάνει σκευάσματα τα οποία χρειάζονται γνωμάτευση ιατρού αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μη μπορώντας να αντέξουν τα υπέρογκα ποσά από υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback –rebate) που εφαρμόζονται στα φάρμακα.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αφορούν παλαιά και φθηνά σκευάσματα τα οποία ωστόσο υπόκεινται υψηλές υποχρεωτικές εκπτώσεις που αγγίζουν το 40% και είναι για παθήσεις όπως διαβήτη, χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, αντιπυρετικά και φάρμακα γαστροπροστασίας.

Σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων:

  • Η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αγγίζει το 70% του τζίρου τους.
  • Οι 10 Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει το μόνιμο πλέον μέτρο της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (clawback).
  • 600 Ελληνικά οικονομικά φάρμακα με τιμή κάτων των 5 ευρώ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας
  • Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100εκ