Η φετινή Παγκόσμια ημέρα για τον Διαβήτη έχει το θέμα “Ο Διαβήτης Αφορά κάθε Οικογένεια”. Η διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) έχει ως σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια αλλά και πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο παίζει η οικογένεια στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα του ασθενούς.

Νέα έρευνα της IDF αποκαλύπτει ότι οι γονείς θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν αυτή τη σοβαρή δια βίου ασθένεια στα δικά τους παιδιά. Παρά την πλειοψηφία των ερωτηθέντων που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με διαβήτη, τέσσερις στους πέντε γονείς θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια. Ο ένας στους τρεις δεν θα τα έβλεπε καθόλου.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη εντόπιση των προειδοποιητικών σημαδιών του Διαβήτη.

Ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Έχει καταστροφικές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τα κατάλληλα μέσα. Η αύξηση του διαβήτη – ιδιαίτερα του τύπου 2, μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό – θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να σταματήσει εάν οι άνθρωποι αναγνώριζαν τα προειδοποιητικά σημάδια και τους κινδύνους, την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και την αναζήτηση θεραπείας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: www.idf.org

Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη: www.elodi.org

Ημερολόγιο για ημερησία παρακολούθηση επιπέδων Ζαχάρου: PDF, Excel