Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλου.

Ο κ.Γεωργόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη  για την διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών  κατηγόρησε τα μέλη του συλλόγου ότι αρνήθηκαν πρώτοι την συζήτηση – διαβούλευση για την υπογραφή συμβάσεων το 2017.

Ανταπαντώντας ο σύλλογος τονίζει ότι «δεν υπογράψαμε την επιστημονική και επαγγελματική μας καταδίκη».

Το βάρος της ευθύνης δεν μπορεί να μετακυλύει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον σύλλογο, στην εργοθεραπευτική κοινότητα, την στιγμή που εκείνος παρέχει μειωμένο προϋπολογισμό και καθυστερεί την εξόφληση δαπανών σε οικογένειες ωφελούμενων.

Επίσης, ο σύλλογος καταλογίζει στον ασφαλιστικό φορέα την μη σύννομη με επιστημονικά πρωτόκολλα και την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών.

Επιπλέον αντιτείνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους, είναι δική του πάγια πρόταση, αλλά με την συμμετοχή και την συνεργασία συλλογικών οργάνων. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ως ΠΣΕ-ΝΠΔΔ, κατέχει καταχωρημένα και επικαιροποιημένα στοιχεία καθώς όλοι οι εργοθερπευτές  της χώρας  πρέπει να είναι ενεργά μέλη του, άρα μπορεί πιστοποιήσει τη νομιμότητα παροχής εργοθεραπείας, αποτρέποντας ενδεχόμενα αντιποίησης επαγγέλματος.

Αναφερόμενος ο σύλλογος στην εγκύκλιο της 18ης Απριλίου, αφήνει αιχμές για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας και  την χαρακτηρίζει «προσχηματική κίνηση υποτιθέμενης πιστοποίησης».

Τέλος κατακρίνει την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ καθώς θεωρεί πως εσκεμμένα αφήνει σχεδόν μηδενικό χρόνο αντίδρασης μέχρι την εφαρμογή της την 10η Μαΐου, ενώ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του να μην προβεί σε καμία ενέργεια για την λήψη κλειδάριθμου.