Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) για το πώς μοιράζεται η «φαρμακευτική πίτα» ανάμεσα στα φαρμακεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, ο οποίος επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία της IMS, στην Ελλάδα δαπανήθηκαν συνολικά (δημόσια και ιδιωτικά) 4,1 δισ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων, παραφαρμάκων και καλλυντικών. Από αυτόν τον τζίρο τα 2,25 δισ. τα διαχειρίζεται μόλις το 25% των φαρμακείων τη στιγμή που το υπόλοιπο 75% των ελληνικών φαρμακείων διαχειρίζεται τζίρο 1,85 δισ. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν μια τεράστια ανισότητα ανάμεσα στα φαρμακεία της χώρας.

Έρευνα: Ελλάδα – φαρμακεία – τζίροι

  • 1,9 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη που αποζημιώνεται από το ΕΟΠΥΥ.
  • 1,2 δισ. η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για τα φάρμακα θετικής λίστας και για τα ΜΗΣΥΦΑ.
  • 600 εκατ. οι συμμετοχές των ασφαλισμένων.
  • 400 εκατ. για τα καλλυντικά και για τα παραφάρμακα.

Πώς μοιράζονται οι τζίροι των 4,1 δισ. ευρώ

  • Το 75% των ελληνικών φαρμακείων συγκεντρώνει το 45%, δηλαδή 1,85 δισ.
  • Το 25% των φαρμακείων μοιράζονται τα 2,25 δισ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς επισήμανε ότι υπάρχει μια τεράστια ανισότητα/ διαστρωμάτωση ανάμεσα στα φαρμακεία και θα πρέπει οι φαρμακοποιοί σύντομα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν συνολικά όλα τα μικρομεσαία φαρμακεία, των οποίων τα έσοδα δεν τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανοικτά.

“Μια από τις προτάσεις μας είναι οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες των φαρμακείων που θα πρέπει να στηριχτούν από την Πολιτεία, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να δώσει τα κίνητρα που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των φαρμακείων που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επιτελούν ζωτικό ρόλο για τους κατοίκους και το Σύστημα Υγείας. Και αυτό θα είναι και προς όφελος των πολιτών, προς όφελος του κράτους αλλά και των ίδιων των φαρμακοποιών” δήλωσε στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ.