«Ιστορία» στον κλάδο της φαρμακευτικής ανακάλυψης ετοιμάζεται να γράψει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλάς, καθώς σήμερα ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%.
bourlas pfizer
Μάλιστα, υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έχει διδακτορικό στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

«Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Ελληνας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον εαυτό του ο Αλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά τον περασμένο Ιούνιο. «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου», συμπλήρωνε. Ο Αλμπερτ Μπουρλά τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, και στη συνέχεια φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή στο ΑΠΘ. Όπως είχε εξηγήσει, μετά την αποφοίτησή του στόχο είχε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Για αυτό αφού τελείωσε το διδακτορικό του και τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στο Αριστοτέλειο.

Ομως εκείνη την περίοδο, το 1993, ήρθε η πρόταση της Pfizer, με αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως και ο προσανατολισμός του. Αν και αρχικώς ήταν διστακτικός να αποδεχθεί την πρόταση γιατί θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη –«είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς», τονίζει–, απάντησε θετικά. «Τελικά», αναφέρει, «ερωτεύθηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα». Έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των 35 ετών –ζει πλέον μόνιμα στη Νέα Υόρκη– αλλά «οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε». Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί», κυρίως στη Χαλκιδική, όπου έχει ένα σπίτι.

Στην Pfizer ανέλαβε το 2001 τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας για ζώα. Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Ακολούθως ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.

«Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά», είχε τονίσει στη συνέντευξή του σχετικά με το πώς αισθάνεται να βρίσκεται σε αυτή τη νευραλγική θέση, για να συμπληρώσει: «Αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς».

Ο Δρ. Μπουρλάς ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 στο τμήμα υγείας των ζώων ως τεχνικός διευθυντής. Κατείχε θέσεις αυξανόμενης ευθύνης σε όλη την Ευρώπη, προτού μετακομίσει στο Κεντρικό Γραφείο της Pfizer της Νέας Υόρκης το 2001. Από εκεί, ο Άλμπερτ ανέλαβε τη διαδοχή ηγετικών ρόλων στο τμήμα Υγείας Ζώων, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Μάρκετινγκ των ΗΠΑ 2004), Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ Νέων Προϊόντων (2004-2006), και Πρόεδρος της Ζωικής Υγείας Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή (2006-2009). Το 2009, ανέλαβε επιπλέον ευθύνες για τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.
Αναλυτικά, μετά τη θέση του στην Ελλάδα, το 1996 μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες κάνοντας τα πρώτα του βήματα στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Το 2001 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ, ενώ το 2006 επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα (2009) πέρασαν υπό την επίβλεψή του και οι αγορές της Ασίας, της Αφρικής και των χωρών του Ειρηνικού ωκεανού.
Το 2010 ξαναγύρισε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων», το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του τμήματος ογκολογικών προϊόντων και εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.
Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει κονδύλια σε διάφορα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer. Μάλιστα, την ίδια χρονιά, η εταιρεία παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς χάρη στα φάρμακά της, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 βρίσκεται στο τιμόνι του φαρμακευτικού κολοσσού από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Το 2020, κατατάχθηκε ως κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της Αμερικής στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων από το περιοδικό Institutional Investor. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του The Partnership for New York City, διευθυντής σε πολλά διοικητικά συμβούλια – Pfizer, Inc., The Pfizer Foundation, PhRMA και Catalyst – και διαχειριστής του Συμβουλίου Διεθνών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, ο κ. Μπούρλας είναι μέλος του Business Roundtable και του Business Council.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ο Άλμπερτ Μπουρλάς, ηγείται της Pfizer με σκοπό «τις καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, με έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής και εμπορικής καινοτομίας που απαιτείται για τον μετασχηματισμό στην ανθρώπινη υγεία».
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ στον τόπο καταγωγής του επέλεξε η φαρμακοβιομηχανία να δημιουργήσει κέντρο ψηφιακής καινοτομίας.