Η πνευμονική εμβολή είναι μια πάθηση των πνευμονικών αγγείων. Στον πνεύμονα υπάρχουν τα πνευμονικά αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά, ώστε να πάρει το κατάλληλο οξυγόνο και να σταλεί στα διάφορα όργανα για να λειτουργήσουν. Η εμβολή είναι μια επικίνδυνη και οξεία πάθηση που ένα πνευμονικό αγγείο θρομβώνει, δηλαδή αποφράσσεται, από έναν κινητό θρόμβο που έχει σχηματιστεί σε ένα άλλο μέρος του σώματος (έμβολο), κυρίως (όχι μόνο) στα εν τω βάθει αγγεία των άνω και κάτω άκρων, και με την κυκλοφορία ταξιδεύει ώσπου να παγιδευτεί στα πνευμονικά αγγεία, καθώς αυτά είναι μικρού μεγέθους με παρά πολλές διακλαδώσεις.

Όταν φραχθεί το αγγείο, το αίμα δεν μπορεί να περάσει για να κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η θρόμβωση επεκτείνεται και σε άλλα αγγεία. Ανάλογα με το ποσοστό θρόμβωσης και το μέγεθος του αγγείου που έχει αποφραχθεί δημιουργούνται προβλήματα όπως: η δύσπνοια, ο πόνος, η υποξυγοναιμία, ενώ δευτερευόντως δημιουργούνται και προβλήματα στην καρδιά, όπως βαλβιδοπάθειες, προβλήματα στο δεξιό μέρος της καρδιάς, αύξηση πίεσης στα στεφανιαία, δυνητικά στεφανιαία νόσος, αλλά και στον πνεύμονα, όπως είναι οι επιλοιμώξεις και κυρίως το πνευμονικό έμφρακτο που μπορεί να νεκρώσει μια περιοχή πνευμονικού παρεγχύματος.

Οι αιτίες της δημιουργίας θρόμβων στα αγγεία είναι πολλές. Ακινησία (υπερατλαντικά ταξίδια), κατάγματα οστών, κακοήθειες, θρομβοφιλίες. Προσοχή, ο θρόμβος σπάνια δημιουργείται στον πνεύμονα, παρά έρχεται από άλλα μέρη του σώματος για αυτό και ονομάζεται εμβολή. Η θεραπεία είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα, νεότερα και κλασικά. Εάν η θρόμβωση είναι εκτεταμένη, ο ασθενής είναι σε κίνδυνο και τότε εφαρμόζονται πιο επεμβατικές νεότερες θεραπείες, όπως εμβολεκτομές ενδαγγειακές, ενώ ένα άλλο θεραπευτικό όπλο είναι η φαρμακευτική θρομβόλυση. Η κάθε θεραπεία έχει και τις κατάλληλες ενδείξεις. Η πνευμονική εμβολή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη πάθηση που χρειάζεται κατάλληλη εκτίμηση και πιθανά εισαγωγή σε νοσοκομείο με πνευμονολογική και καρδιολογική κάλυψη. Εκδηλώνεται με πόνο και δύσπνοια και μειώνεται το οξυγόνο, ενώ ο ασθενής πάσχει και χρειάζεται άμεση νοσηλεία για αντιμετώπιση.

Μάθετε περισσότερα από τους ιατρούς της Pneumocen.

ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών