Μία νέα παράταση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς δίνει το υπουργείο Υγείας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους γιατρούς αλλά και τις δυσλειτουργίες που άρχισαν ήδη να καταγράφονται στις δημόσιες δομές υγείας.

ilektroniki-sintagografisi

Eξαιρέσεις για βαριά πάσχοντες

Να υπενθυμιστεί ότι από τις 15 Μαρτίου οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές προκειμένου να πάρουν συνταγές για τα φάρμακά τους, ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τις θεραπείες τους και σε ιδιώτες γιατρούς. Το υπουργείο Υγείας έδωσε νέα παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου ενώ θα καθορίσει και εξαιρέσεις για βαριά πάσχοντες οι οποίοι θα μπορούν να παίρνουν τις συνταγές τους και από ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά. Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο. Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι από τον Μάρτιο του 2019 οπότε και η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επιτρέψει τη συνταγογράφηση και από τους ιδιώτες ιατρούς για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η δαπάνη αυξήθηκε κατακόρυφα όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ανασφάλιστοι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 400.000 χωρίς όμως να υπάρχει μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων.

Όπως είχε πει: «Από τους 671.000 ανασφάλιστους του 2018, καταγράφηκαν 1.071.000 ανασφάλιστοι το 2019, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων. Και σε μία περίοδο που τέλος πάντων υπήρχε μείωση στην ανεργία. Δηλώθηκαν δηλαδή 400.000 παραπάνω ανασφάλιστοι». Πάντως, από το μέτρο το οποίο άρχισε να ισχύει από τις 15 Μαρτίου, ξεκίνησαν ήδη τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές οι οποίες έχουν ούτως ή άλλων μεγάλο φόρτο εργασίας εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή