Απολαβές συνολικού ύψους 24,3 εκατ. δολαρίων έλαβε την προηγούμενη χρονιά (2021) ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής επιχείρησης Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά (αυξημένο κατά 16%), καθώς τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν με την επιτυχή κυκλοφορία του εμβολίου Comirnaty για την Covid.

bourlaalbert1

Συγκεκριμένα, ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά έλαβε χρηματικό μπόνους 8 εκατομμυρίων δολαρίων πέραν του μισθού του 1,69 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, έλαβε επίσης μετοχές συνολικής αξίας 13,2 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και 1,38 εκατομμύρια δολάρια σε «άλλες» αποζημιώσεις, όπως παροχή αυτοκινήτου με σοφέρ, προσωπική χρήση του αεροπλάνου της εταιρείας και ασφάλεια για την οικία του.

Ο Άμπερτ Μπουρλά κατέχει σχεδόν 597.000 μετοχές της Pfizer, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 32 εκατομμύρια. Για την παρελθούσα χρονιά, έλαβε περισσότερα από 336.000 δολάρια για την ασφάλεια κατοικίας και περισσότερα από 60.000 δολάρια για αεροπορικά ταξίδια. Ο συνολικός μισθός του είναι 262 φορές υψηλότερος από τη μέση αποζημίωση για έναν κανονικό υπάλληλο στην Pfizer.

Η Pfizer έγινε ευρέως γνωστή στη διάρκεια της πανδημίας και ο Άλμπερτ Μπουρλά «έπαιξε» πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εταιρεία βρέθηκε μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες πωλήσεις του κλάδου, κυρίως χάρη στο εμβόλιο Comirnaty, το οποίο έσπασε κάθε ρεκόρ, με 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2021.

Εκτιμήσεις 2022

Οι πωλήσεις αποτελούν περίπου το 45% των ετήσιων εσόδων της, ύψους 81,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η Pfizer προβλέπει σε επιπλέον 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων φέτος.

Η Pfizer έκλεισε με κέρδη σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, διπλάσια από το προηγούμενο έτος, καθώς το εμβόλιο της εταιρείας (Comirnaty) κατά της Covid έγινε το πιο ευρέως χορηγούμενο εμβόλιο στις ΗΠΑ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το 2022, η Pfizer αναμένει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, με τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια να αναμένονται από το εμβόλιο κατά της Covid-19 και το πρόσφατα εγκεκριμένο δια του στόματος φάρμακο για τον ιό, το Paxlovid.

Υπενθυμίζεται ότι το CNN Business ανακήρυξε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άμπερτ Μπουρλά ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της χρονιάς.

Πηγή