Είναι πολύ συνηθισμένο οι περισότεροι άνδρες, κάποια φορά στη ζωή τους, να αντιμετωπίσουν δυσκολία στύσης, που οφείλεται, συνήθως, σε κάποιο στρες ή άγχος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιον, ανεξαρτήτως ηλικίας, αν και είναι συνηθέστερο σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι διαφορετικής μορφής, έντασης και έκτασης, από τη στιγμή που η στυτική ικανότητα εξαρτάταιαπό την αλληλεπίδραση συναισθημάτων, νευρικού συστήματος, αγγείων, μυών και συνδετικών ιστών.

Σε ορισμένους, μπορεί να έχει πολύ παροδικό χαρακτήρα και να σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις, ενώ σε άλλους, μπορεί να πάρει πιο μόνιμη μορφή.

Ωστόσο υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και να διατηρήσουν την αυτοπεποίθηση των ανδρών:

Μετά από έρευνες που έκαναν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών παθήσεων(ΙΜΟΠ), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μειώσετε τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει :

  1. Να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  2. Να γυμνάζεστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  3. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και ψάρια όπως η μεσογειακή, πέρα από τη καλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθά και στη καλή στύση.
  4. Μελέτες μάλιστα σε άντρες με σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό και με στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.
  5. Άμεση διακοπή του καπνίσματος, καθώς το κάπνισμα βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία.
  6. Σημαντική είναι επίσης και η διατήρηση χαμηλών στους δείκτες της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
  7. Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να φροντίσετε για διατήρηση των επιπέδων σακχάρου.
  8. Προσοχή σε κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά καθώς επιδρούν αρνητικά στη στύση.
  9. Η χρήση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Και τα δύο μπορεί να προκαλούν χαλάρωση και να «βοηθούν» τη διάθεση για σεξ, η σταθερή όμως χρήση τους έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει τις στύσεις και τη σεξουαλική ζωή.
  10. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το stress και το άγχος, προκαλούν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση ή/και διατήρηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου/σεξολόγου, προσπαθήστε να τα διαχειριστείτε ή να εμποδίσετε τα συμπτώματα αυτά να επηρεάσουν τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.