Τεφτέρι με πάνω από 3 εκατoμμύρια ευρώ έχουν οι φαρμακοποιοί, χρήματα τα οποία χρωστούν οι ασθενείς στα φαρμακεία μόνο της Αθήνας.
Σύμφωνα με στοιχεία για τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, το χρέος που διατηρούν σταθερά οι ασφαλισμένοι στα καταστήματα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 1.000 ευρώ. Ενώ για το σύνολο των φαρμακείων της Αττικής ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Οι επισφάλειες από τους ασφαλισμένους έχει ξεπεράσει για τα φαρμακεία της Αθήνας το 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται στο 18% ενώ στη Λάρισα και στην Πάτρα από 15% μέχρι 18%.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα χρέη δεν ξεπληρώνονται ουσιαστικά, αλλά μετακυλίονται τον επόμενο μήνα, καθώς έρχονται τα νέα φάρμακα που θέλει ο ασθενής για την υγεία του.

Επιπλέον υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά από την άλλη πρέπει να αγοράσουν τα φάρμακα του επόμενου μήνα, έτσι από ντροπή πάνε σε άλλο φαρμακείο, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους δημιουργώντας και εκεί χρέη. Τέλος πολλοί ασθενείς προμηθεύονται τα φάρμακά τους πριν ακόμη αυτά συνταγογραφηθούν, καθώς το ραντεβού με τον γιατρό πολλές φορές καθυστερεί.

Πηγή: iatronet.gr