γενόσημων φαρμάκωνΗ διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων το α’ εξάμηνο του 2018 έχει ανέλθει στο 30% από 25% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων
στην χώρα μας, τόνισαν ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο οικονομολόγος της Υγείας Κ. Αθανασάκης, αναφέρθηκε στις προτάσεις για μία ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων στην οποία
περιλαμβάνονται:

  • ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης,
  • τα κίνητρα χρήσης,
  • οι προϋπολογισμοί ανά κατηγορία νόσου,
  • τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ενώ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο των φαρμακοποιών για την προώθηση της χρήσης οικονομικότερων θεραπειών αλλά και στην συνεχή ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα.

Ο ΓΓ του Υπουργείου Γ. Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι η διείσδυση των γενοσήμων το α’ εξάμηνο του 2018 έχει ανέλθει στο 30% από 25% που ήταν την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο όπως τόνισε δεν είναι αρκετό.

Σημείωσε δε, ότι εκτός των προηγούμενων παρεμβάσεων του Υπουργείου, η τιμολόγηση φαρμάκων μόνο μία φορά το χρόνο καθώς και η νέα πολιτική για το φάρμακο που ετοιμάζεται θα βοηθήσουν περαιτέρω το ζήτημα. «Εξετάζουμε να δώσουμε περισσότερα αντικίνητρα στους φαρμακοποιούς ώστε να μην γίνεται αλλαγή της συνταγής από γενόσημη σε πρωτότυπη θεραπεία ενώ θα πρέπει να δώσουμε και θετικά κίνητρα στην συνταγογράφηση γενοσήμων από το ιατρικό σώμα», είπε.