Η κυβέρνηση σχεδιάζει έως το τέλος του έτους την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ τα χρήματα που έχασαν από τα μνημόνια.

Στόχος του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι να καταβάλει τα χρήματα προς το τέλος Δεκεμβρίου και σίγουρα μέσα στη χρονιά.

Τα χρήματα που θα διανεμηθούν στους γιατρούς του ΕΣΥ αναμένεται να διευκρινιστούν σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρόλο που οι δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ) δεν προβλέπουν την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ παρά μόνο στους ενστόλους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα καταβάλει. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου θα αφορά αναδρομικά από το 2012 έως 2016 αφού μετά ξεκίνησε να εφαρμόζεται νέο ενιαίο ειδικό μισθολόγιο.

Πόσα είναι τα χρήματα που τους οφέιλονται σύμφωνα με τις ενώσεις των ιατρών.

Με βάση τους υπολογισμούς των νοσοκομειάκών ιατρών για να αποπληρωθούν τα αναδρομικά θα απαιτηθούν από περίπου 800 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού.
Και αυτό διότι υπολογίζεται ότι από το 2012 έως το 2018 οι νοσοκομειακοί γιατροί έχασαν από τις τακτικές αποδοχές τους από 600 έως 700 ευρώ το μήνα.

Οι δικαιούχοι γιατροί αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιστραφούν τα αναδρομικά αναμένεται ωστόσο να διευκρινίζει ότι η επιστροφή τους δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές οι οποίες καθορίστηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2017.

Αναλυτικοί πίνακες

Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα των ιατρών του ΕΣΥ με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε.  και τα αναδρομικά ποσά που τους επιδικάστηκαν. (όλα τα ποσά είναι μικτά, σε ευρώ)

anadromika