Με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κ. Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα ΜΜΕ τόνισαν τα ακόλουθα:

meth

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.

Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) αποτελεί την “καρδιά” του εκάστοτε νοσοκομείου, όπου με σύγχρονα μηχανήματα, εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές δίνουν ΜΑΧΗ για την ΖΩΗ

Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας βρέθηκαν στην ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ  δίνοντας ακόμη μια μάχη δύο (2) συνεχόμενων ετών και παρά τις όποιες απώλειες όλοι οι Εντατικολόγοι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο δύσκολο έργο μας.

Το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ιατροί και Νοσηλευτές, ενωμένοι ως μια και ενιαία ομάδα χωρίς διακρίσεις, με τα διαθέσιμα μέσα στελέχωσης και υλικού, επιτελούν στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ΕΡΓΟ τους. Επίσης αδιαμφισβήτητο!

Ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Όπως με την αύξηση υλικών, την διαχείριση δωρεών εξοπλισμού, τις προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού το οποίο  στην πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ήταν επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο για αυτή τη μάχη!

Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό  με τους διαθέσιμους πόρους τη  δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά.

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές

Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, αναφέρουν προς τους δημοσιογράφους υγείας αλλά και το γενικό κοινό: “Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή”.