Αναστάτωση προκάλεσε στα διευρυμένα φαρμακεία, τα οποία απασχολούν προσωπικό έως τις 11 το βράδυ, η άμεση και χωρίς περίοδο προσαρμογής εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους.

Οι νέες ρυθμίσεις που επιβάλλουν στα φαρμακεία να κλείνουν καθημερινά στις 21:00 και το Σάββατο στις 20:00 και όχι στις 23:00 αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να κάνουν αλλαγές στη λειτουργία των φαρμακείων τους και στη διαχείριση του προσωπικού τους με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ενώ ήδη προχθες έκλεισαν από τις 21:00 το βράδυ εσπευσμένα.

Τα περισσότερα διευρυμένα φαρμακεία θα πρέπει να κάνουν μείωση του προσωπικού γιατί η διαφορά είναι μεγάλη ή μπορεί να αλλάξει το ωράριο σε σπαστό, καθώς το μεσημέρι η κίνηση είναι περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι τα διευρυμένα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν το ωράριο που θα ακολουθήσουν ανά δίμηνο και να το τηρούν υποχρεωτικά και κατά γράμμα, ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν για το τρέχον δίμηνο. Σύμφωνα δε με τη νομικό σύμβουλο του ΦΣΑ, Σοφία Αγγέλου, θα υπάρξουν κυρώσεις στα φαρμακεία που δεν συμμορφωθούν που μπορεί να φτάσουν και σε 3000 ευρώ πρόστιμο από τον Περιφερειάρχη.

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 31/5 πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις των διευρυμένων φαρμακείων για το επόμενο δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.

Έτοιμη η πλατφόρμα του ΦΣΑ με τις νέες ρυθμίσεις

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος (όπως και άλλοι σύλλογοι) διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης του διευρυμένου ωραρίου, έχει ήδη προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και ενημερώνει τους φαρμακοποιούς-μέλη του τα εξής:

  1. Να μη δηλώσουν τις επίσημες αργίες, κατά τις οποίες οφείλουν να παραμείνουν κλειστά.
  2. Δεν μπορούν να δηλώσουν ωράριο μετά τις 21:00 τις καθημερινές και μετά τις 20:00 το Σάββατο.
  3. Έχει προστεθεί ειδικό πεδίο, στο οποίο ο υπεύθυνος φαρμακοποιός δηλώνει ότι συμφωνεί με το δηλωθέν ωράριο, που είναι υποχρεωτικό προκειμένου να καταχωρηθεί η δήλωση.

Επίσης εφιστά την προσοχή των μελών του ότι αν κάποιο φαρμακείο δηλώσει ωράριο που υπερβαίνει το όριο που ορίζει πλέον ο νόμος 4613/2019 (άρθρο 26), δεν θα γίνεται αποδεκτή η αίτηση και το φαρμακείο δεν θα συμπεριληφθεί στους καταλόγους.

Στις ίδιες επισημάνσεις προχωρά και ο ΦΣ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημειώνει ότι η ηλεκτρονική του πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα αναλυτικής καταχώρησης του ωραρίου για κάθε ημέρα του διμήνου