Η κακή διατροφή συνδέεται με ποσοστό 80% των καρκίνων του παχέος εντέρου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ.

Colon cancer, artwork

Η μελέτη παρουσιάζει πώς η διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου μέσω της ενεργοποίησης ενός μοριακού μονοπατιού που τρέφει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τη «ζημιά» κάνουν τα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά στη διατροφή, όπως αυτά που περιλαμβάνει μια συνήθης δυτικού τύπου διατροφή (τηγανητά, αλλαντικά, γλυκά κ.λπ.).

Δοκιμές στο εργαστήριο υπέδειξαν ότι τα κακά λιπαρά προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου, δηλαδή των κυττάρων που ευθύνονται εν μέρει για την εξάπλωση και την επανεμφάνιση του καρκίνου. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το μονοπάτι που προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου, η επίδραση των λιπαρών μειώθηκε σημαντικά, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Stem Cell Reports.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 130.000 περιστατικά να καταγράφονται σε ετήσια βάση. Η εμφάνισή του αποδίδεται σε έναν συνδυασμό επιδράσεων γενετικών, επιγενετικών (αλλαγών της γονιδιακής έκφρασης με μηχανισμούς που δεν επηρεάζουν τη γονιδιακή αλληλουχία του DNA) και περιβαλλοντικών (όπως η διατροφή).

Δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες, οι προσπάθειές μας να υιοθετούμε διατροφικά έξυπνες στρατηγικές πρέπει να αποτελούν σταθερή προτεραιότητα.

Πηγή:onmed.gr