Μεγάλες ανατροπές στη θεραπεία των ασθενών με διαβήτη φέρνει το ΦΕΚ περί αναδιάταξης των ιατρικών ειδικοτήτων και ιατρικών εξειδικεύσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ έγινε μετονομασία της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας από «Ενδοκρινολογία» σε «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός» και 2. Θεσμοθέτηθηκε η εξειδίκευση στην Διαβητολογία ΜΟΝΟ για Παθολόγους και Παιδιάτρους.

Με αυτό τον τρόπο όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, με τη νέα υπουργική απόφαση που ελήφθη από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) δεν επιτρέπεται να θεραπεύουν ασθενείς με διαβήτη όσοι Παθολόγοι και Παιδίατροι δεν έχουν πάρει την εξειδίκευση η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε κανέναν καθώς τώρα ξεκινά η νέα εκπαίδευση στων γιατρών.

Έτσι αποκλείονται ουσιαστικά από τη θεραπεία του Διαβήτη όσοι Παθολόγοι και Παιδίατροι δεν έχουν λάβει την εξειδίκευση για το Διαβήτη.

Στην αντεπίθεση οι Ενδοκρινολόγοι

Επιστολή προς συμμόρφωση από την Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων σε όλες τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τη χρήση του τίτλου «Διαβητολόγος». Αναλυτικά η επιστολή:

“Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4138/20.09.2018 που αφορά στη «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας» ο νέος τίτλος της ειδικότητας μας είναι: «ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ».

Θέτουμε επιπλέον υπόψη σας το ζήτημα της μη νόμιμης χρήσης του τίτλου «Διαβητολόγος» από ιατρούς μη δικαιούμενους στη χρήση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον παρόντα χρόνο δεν υπάρχει ιατρός που να διαθέτει νομίμως ειδικότητα ή εξειδίκευση με τον τίτλο ή τον όρο «Διαβητολόγος», πλην βεβαίως των ειδικευμένων Ενδοκρινολόγων, μετά την μετονομασία του τίτλου της ειδικότητάς τους σε «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός».