Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το οποίο θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειό της την 1η Δεκεμβρίου, θα είναι “Know your HIV status”.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση του AIDS από το 1988 και σήμερα, τρία στα τέσσερα άτομα που ζουν με HIV γνωρίζουν το καθεστώς τους. Ωστόσο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση της UNAIDS, αναγκαία είναι η προσέγγιση ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί και η έγκαιρη αναζήτηση ιατροφαρμακευτικής αλλά και ψυχολογικής βοήθειας.

Οι εξετάσεις για τον ιό HIV είναι απαραίτητες για την επέκταση της θεραπείας και την εξασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να καταφέρουν να έχουν μια υγιή και παραγωγική ζωή. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα γνωρίζοντας την κατάσταση τους να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με την πρόληψη του HIV, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Δυστυχώς, παραμένουν πολλά εμπόδια στη δοκιμασία για τον ιό HIV. Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποτρέπουν τους ανθρώπους από τη λήψη ενός τεστ HIV. Η πρόσβαση σε εμπιστευτικές δοκιμές HIV εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα ανησυχίας. Πολλοί άνθρωποι κάνουν την εξέταση μόνο αφού αρρωστήσουν και εμφανίσουν συμπτωματα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι τρόποι να επεκταθεί η πρόσβαση σε εξετάσεις για τον ιό HIV. Η αυτοεξέταση,εξέταση από διάφορες κοινότητες αλλά και οι εξετάσεις που γίνονται μαζικά σε πολλαπλούς ασθενής όλους τους ανθρώπους να γνωρίσουν την κατάσταση του ιού HIV.

Τα προγράμματα δοκιμών για τον ιό HIV πρέπει να επεκταθούν. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και επενδύσεις, καθώς και καινοτόμες και καινοτόμες προσεγγίσεις για τον έλεγχο του ιού HIV, οι οποίες να αξιοποιούνται πλήρως.

Σχετικά με την παγκόσμια ημέρα AIDS
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ξεκίνησε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας του 1988 για προγράμματα πρόληψης του AIDS. Από τότε, κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών ενώνονται μεταξύ τους για να προωθήσουν συγκεκριμένα θέματα σχετικά με το AIDS.