Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής (ΣΔ) στην Ελλάδα, αποτελώντας ανάχωμα στην πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Ελληνική αγορά αποτελεί σήμερα την 2η πιο αναπτυσσόμενη αγορά ΣΔ στον κόσμο ακολουθώντας έτσι την παγκόσμια τάση, έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι ξεκίνησαν με πολύ χαμηλά μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία τα ΣΔ που αφορούν αποκλειστικά την προαγωγή της υγείας παρουσίασαν υψηλό τζίρο το 2017, αγγίζοντας τα  108 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με το 2016 παρατηρείται αύξηση του τζίρου της τάξεως του 7 %, ενώ συγκριτικά με το 2012 η αύξηση αυτή θα αγγίξει το 85%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς καταλαμβάνουν οι βιταμίνες (21%), ακολουθούν οι «λοιπές κατηγορίες», που περιλαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία του ουροποιητικού, του ήπατος κ.ά. (20%), οι πολυβιταμίνες (16%), τα ω-λιπαρά οξέα (14%), τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων, τα προβιοτικά (8%), τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (6%), τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (5%) και αυτά για την εμμηνόπαυση (1%).

Οι κατηγορίες αυτές, στην πλειονότητά τους, παρουσιάζουν πολύ γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις βιταμίνες να εμφανίζουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, τα ω- λιπαρά οξέα κατά 30%, τα προβιοτικά κατά 24% και τα συμπληρώματα για το ανοσοποιητικό κατά 18%.

Τα φαρμακεία αποτελούν μέχρι σήμερα το κυριότερο κανάλι διανομής των ΣΔ στη λιανική αγορά καλύπτωντας το 2016 το 80% της αγοράς.