Νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη των ποσών της αυτόματης επιστροφής (clawback) από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα, προβλέπεται προείσπραξη έως του 70% σε μηνιαία βάση!

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις. Ειδικότερα, το άρθρο 63 του σχεδίου νόμου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από το έτος 2021 και εφεξής, ο ΕΟΠΥΥ προεισπράττει σε μηνιαία βάση ποσοστό έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής, που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης των παρόχων.

Η προείσπραξη γίνεται κατά το χρόνο εξόφλησης του μήνα δαπάνης των παρόχων και μέχρι το χρόνο έκδοσης των διοικητικών πράξεων βεβαίωσης των ποσών. Η διαφορά των προεισπραχθέντων ποσών clawback από το συνολικό οφειλόμενο ποσό εισπράττεται σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση επιχειρεί να βάλει τάξη στο θέμα, καθώς σήμερα παρατηρείται συσσώρευση οφειλών λόγω αδυναμίας των παρόχων να επιστρέψουν τα ποσά του clawback, όταν αυτά υπολογίζονται σε εξαμηνιαία βάση. Οι λεπτομέρειες – όπως προβλέπει το νομοσχέδιο – θα καθοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικά για τις φαρμακευτικές προβλέπεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους από το clawback. Ενώ με τον νόμο 4737/2020 είχε θεσπιστεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών του 2019 σε έως 36 δόσεις, τώρα με νέα ρύθμιση οι δόσεις γίνονται άτοκες.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες ρυθμίσεις για το θέμα δείχνει ότι δεν “δούλεψαν” οι παλαιότερες. Τα ίδια είχαν συμβεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ερώτημα είναι: Έχει η κυβέρνηση το σθένος να επιβάλει κυρώσεις σε παρόχους που διαχρονικά και συστηματικά δεν πληρώνουν τα ποσά του clawback. Όσοι πληρώνουν είναι κορόιδα;

Οι ακριβείς νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτυπώνονται παρακάτω:

eopyy2

Όσον αφορά τη ρύθμιση σε 120 δόσεις η ρύθμιση είναι η εξής:

eopyy2

Η ρύθμιση για τις φαρμακευτικές

eopyy3

Πηγή