Αλλαγές στο clawback και κλιμακωτό rebate για τα νέα φάρμακα

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, με κύρια θέματα το clawback και το rebate στα νέα φάρμακα.

Το rebate 25% που έχει επιβληθεί στα νέα φάρμακα προβλέπεται να κατάργηθεί καθώς στο υπουργείο παραδέχονται ότι το μέτρο δεν προσέδωσε κάποιο δημοσιονομικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αντικατασταθεί από ένα rebate με πρόβλεψη πενταετίας το οποίο θα ξεκινάει από 5% και θα μειώνεται κατά μία μονάδα ανά χρόνο.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του clawback ως προς το ποσοστό ανάπτυξης, δηλαδή την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Πλέον θα υπολογίζεται ανά φάρμακο και όχι ανά εταιρεία, ώστε να επιβαρύνεται το κάθε σκεύασμα ξεχωριστά ανάλογα με τις πωλήσεις και όχι συνολικά ο Κάτοχος ‘Αδειας Κυκλοφορίας.

Στην ουσία πρόκειται για τεχνικού τύπου ρύθμιση, ανάλογη με την εξαίρεση από τον υπολογισμό του clawback της ανάπτυξης του μεριδίου αγοράς για τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα, η οποία στόχο έχει να λύσει και προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από το Brexit.