Αλλάζουν οι όροι χορήγησης του επιδόματος Βαριάς Νοητικής Υστέρησης του ΟΠΕΚΑ

Αποσυνδέεται από το ύψος της Ορφανικής Σύνταξης

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη λόγω θανάτου γονέα δικαιούνται το εν λόγω προνοιακό επίδομα , που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ,, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης ή της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν.

opeka

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος, που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και διαμορφώνεται σε 569 ευρώ, μετά την αύξηση κατά 8%, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2023, είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ ότι:

– έχουν σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και δείκτη νοημοσύνης κάτω από 34,

-πάσχουν από σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω,

-εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος μετά τη νέα ρύθμιση ξεπερνούν τα 1.100 άτομα.

«Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με πράξεις»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 8% σε 13 αναπηρικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης, ήταν επιβεβλημένη, καθώς αποκαθιστά μία αδικία χρόνων σε βάρος μίας ομάδας ιδιαίτερα ευάλωτων συνανθρώπων μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις».

«Διορθώνουμε μια αδικία δεκαετιών»

Από την πλευρά της, η κ. Μιχαηλίδου, σημείωσε πως «η ουσία της πολιτικής είναι να διορθώνει λάθη. Σήμερα, διορθώνουμε μία αδικία δεκαετιών που αφορά στα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Πρόκειται για τα άτομα με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα, με νοητική υστέρηση 80%, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή σύνδρομο down ή αυτισμό, που, μέχρι σήμερα, στερούνταν το επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης εάν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη ανώτερη των 360 ευρώ. Δηλαδή, στο χρονικό σημείο στο οποίο ακριβώς γίνονταν ακόμα πιο ευάλωτοι, όταν οι γονείς τους δεν ήταν πια στη ζωή, στερούνταν το αναπηρικό τους επίδομα».

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι μέχρι τώρα τα άτομα με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση έχαναν το προνοιακό επίδομα εάν η ορφανική σύνταξη ήταν υψηλότερη από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ).